Viti 1947: Ja si u dogj arkiva e Ulqinit


 

arkivaArkivi i Ulqinit është shkatërruar në një zjarr të vitit 1947 në ndërtesen e vjetër të Komunës së Ulqinit.

Siç tregon drejtori i shkollës së muzikës në Ulqin Jusuf Lika, djegja e arkivës së Ulqinit ka ardhur nga një zjarrëvënie e qëllimshme. Këtë fakt Lika tregon se e ka mësuar nga mësuesi i tij tashmë i ndjerë, Mashan Paviqeviq.

Sipas infrmacionit që ka z. Lika, arkiva e qytetit ka qene e vendosur në tri arka të mëdha prej druri. Në arkën e parë kanë qenë dokumenta dhe gravura nga koha e Venedikut në gjuhën latine dhe italiane. Në arkën e dytë kanë qenë kadastëra, dokumenta dhe fermane nga koha e perandorisë osmane në gjuhën turke dhe arabe ndërsa në arkën e e tretë ka pasur dokumenta nga koha kur Ulqini është në Mal të Zi.

E përditshmja Vijesti e ditës së diele ka publikuar një shkrim në dy faqe kushtuar Ulqinit me fokus kohës së lulëzimit të turizmit duke e krahasuar me gjendjen e mjerueshme të ditëve të sodit.

http://ulqini-online.com/sajti/?p=8814

 

Lë koment:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s